Zástupcovia lekárskeho školstva diskutujú o svojej budúcnosti

13.10.2005 Bardejov

Bardejovské kúpele 13. októbra (TASR) - Diskusia na tému moderného zdravotníctva na Slovensku a v Česku v podmienkach Európskej únie (EÚ) tvorí jeden z ústre...
Bardejovské kúpele 13. októbra (TASR) - Diskusia na tému moderného zdravotníctva na Slovensku a v Česku v podmienkach Európskej únie (EÚ) tvorí jeden z ústredných okruhov rokovania členov vedení lekárskych fakúlt (LF), akademických senátov a zástupcov študentov SR a ČR. Začalo sa dnes v Bardejovských kúpeľoch a potrvá do soboty 15. októbra.

Členovia asociácií LF v SR a v ČR majú posúdiť potrebu počtu zdravotníckych zamestnancov z pohľadu saturovania potrieb na Slovensku s prihliadnutím na možný pohyb pracovnej sily v rámci Európy a sveta.
Ústredným organizátorom je LF Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.
Po dnešnom plenárnom zasadaní sa stretnú sekcie dekanov fakúlt, prodekanov, tajomníkov, predsedov akademických senátov, zástupcov študentov a riaditeľov zdravotníckych zariadení, v ktorých sú výučbové základne. Okrem toho je v programe separátne zasadnutie spomínaných asociácií.
Podľa dekana LF UPJŠ Andreja Jenču je veľa aktuálnych otázok. Napríklad problematika zdravotníckych zariadení a vzniku univerzitných nemocníc, ich financovanie či akreditácia LF v SR a ČR a porovnanie stavu s pomermi v EÚ a USA, otázka akceptácie výsledkov maturitnej skúšky pri prijímacích pohovoroch a možnosť zavedenia psychologických testov pri prijímaní.
 

Vyberte región